Blog yazmak - 1 | Blog nasıl yazılmaz?



Blog nasıl yazılmaz ?


Bugün Pasif Gelir Yöntemleri serimizin ikinci maddesi olan Blog Yazarak Para Kazanma konusunu biraz daha açacağız. Bu yazıda blog nasıl yazılır, nasıl yazılmaz sorusunun cevabını bulacaksınız. Bir sonraki yazım ise Bloguma nasıl daha fazla ziyaretçi çekerim? üzerine olacak.



İlk olarak konuyu belirleyin


Hakkında yeterince, hatta fazlasıyla bilginiz olduğunu düşündüğünüz bir konuda yazmak sizin için daha kolaydır. En azından başlangıçta, blogunuzda bilmediğiniz konularda paylaşım yapmamanızı öneririm. Çünkü blog yazmaya başlarken bildiğiniz konuları yazıp elinizi ve zihninizi blog yazarlığı temposuna alıştırdıktan sonra bilmediğiniz konularda araştırma ve yazma kısmını daha rahatlıkla yapabilirsiniz. Şaşırmayın, blog yazarlığında illa ki bildiğiniz konuyu yazacaksınız diye bir şey yok. Bazı blog yazarları rastgele bir konu seçip üzerine 2-3 saat araştırma yaptıktan sonra 2500 kelimelik blog yazısı çıkartabiliyorlar.




Peki nasıl yazacağım?


Blog yazınızda kaçınmanız gereken bazı noktaları aşağıda sıraladım.

Yanlış bilgi vermek : Doğruluğundan emin olmadığınız bir şeyi yazmayın
Çok fazla yazım hatası : Uzun makalelerde en fazla bir iki yazım ve imla hatasına tahammül edilebilir, fakat bunun daha fazla olması okuyucunun yazıdan kopmasına ve siteden soğumasına bile yol açabilir.
Yazının amacından sapmak : Eğer yazınızın başlığı “çizgileri taşırmadan nasıl boyama yapılır” ise, içerikte “Fransada üretilen boya kalemlerinin içindeki grafen elementinin yüzdesinin daha fazla olmasından dolayı Fransız boya kalemleriyle daha keskin çizgiler çizilebilmesi” bilgisini vermek gereksizdir. Ama eğer yazınız bir konu hakkında bu tarz derinlemesine bilgi verilmesi amacıyla yazılıyorsa, yazınızda çok fazla yüzeysel bilgiye de yer vermemeniz gerekir. Özetle başlıkta ne dediyseniz içerikte de tam olarak o olsun. Ne eksik, ne fazla.
Fazla ve alakasız etiket kullanımı : Google bey'in en çok kızdığı durumlardan birisi fazla ve alakasız etiket kullanımıdır, ziyaretçinin de göz zevkini bozması da cabası.
Eğer kişisel bir blog yazıyorsanız kendinizi biraz ikinci plana alın : Evet biliyorum, kişisel blog'un olayı zaten kişisel olması. Ama bütün yazılar sizin günlük hayatınızla ilgili olursa pek fazla kişinin ilgisini çekmez (no offense.) Yazılarınızda ara sıra ilgi çekici konulara da değinin. Eğer kişisel bir blog'unuz varsa ve o gün hayatınızda ilgi çekici hiçbir şey olmadıysa o gün yazı girmeyin.
Yorumları kapatmayın : Ziyaretçilerinizin yorumlarına cevap vermeniz, akıllarında kalmanızı sağlar ve daha sonra siteye geri dönmelerinde büyük etkisi olur. Ayrıca yazınıza gelen yorumları okuyarak bir sonraki içeriğiniz için fikir bulabilir, yazıda yaptığınız bir hatanın doğrusunu öğrenebilir, hatta bir arkadaş bile edinebilirsiniz.
Zorlamayın : Evet, daha önce de birçok kez söylediğim gibi, haftada en az bir içerik girmek sitenizin gelişmesi açısından çok faydalı olur. Ama eğer yazma havanızda değilseniz, bunu sadece para veya iş olsun diye yapıyorsanız, yazarken zevk almıyorsanız bence yapmamanız daha iyi olur. Çünkü yazarken zevk alınmayan yazı, okurken hiç zevk vermez ve bu da okuyucuda kötü etki bırakır.



Etiket nedir? Nasıl kullanılır?


Etiket (tag) yazınızın konusunu, kısa kelimelerle arama motoruna anlatmak için kullanılır. Örneğin şu anki okuduğunuz yazının etiketleri olarak şunları kullanacağım “blog nasıl yazılır, blog nasıl yazılmaz, blog yazmak, blog yazarak pasif gelir elde etmek” Bu yazı için bu kadar etiket yeterli olacaktır. Sitem farklı aramalarda da çıksın diyerek içeriğinizle alakasız etiketler eklemek yazınızın değerini düşürür ve arama motorları da bunu hoş karşılamaz. Arama motorları sitenizi ne kadar çok severse aramalarda da o kadar üst sırada çıkarsınız.

Happy Rotter

Biraz yıkıldım ama toparlanıcam

0 yorum: